سفارش تبلیغ
صبا ویژن

بازرگانی زادفتاح

ورنالیزاسیون :

 بهاره کردن گندم های پاییزه را گویند. جهت کاشت گندم های پاییزه در بهار باید انها را ورنالیزه کرد. بذر گندم های پاییزه را نیم تا یک روز در اب خیس می کنند و بعد 4 تا 6 هفته در دمای 2 تا 4 درجه فرار می دهیم که می تواند در روشنایی یا تاریکی باشد و فرقی نمی کند و بعد بذور ورنالیزه شده را در بهار می کاریم . طریقه دوم قبل از اینکه بذر را بکارم انها را رویانده( جوانه زدن ) و وقتب که ریشچه به 2 میلی متر رسید می توانیم انها را در دمای یخچال یا در دمای 5- درجه به مدت چند روز قرار بدهیم و بعد کشت کنیم .

 رطوبت : معمولا گندم در 5 مرحله ابیاری می شود که شامل مراحل زیر است :

  1  مرحله اول: خاکاب نام دارد . زمانی که زمانی که گندم به خشک کاری کاشته می شود

2 مرحله دوم: در مرحله ساقه روی که به ان ساقاب گویند

3 مرحله سوم: زمانی که به غلاف می رود که خوشاب گویند

4 مرحله چهارم: زمانی که گل می دهد ، که گلاب گویند

5 مرحله پنجم: زمان دانه بندی است که داناب گویند

البته در بعضی مواقع بعد از خاک اب به احتمال سله بندی در خاک، مزرعه را ابیاری ضعیف انجام می دهند. اب لازم برای سله شکستن پیاب گویند.

 خاک های مناسب گندم:

 معمولا گندم در هر خاکی که قابل زراعت است رشد می کند به شرط اینکه شور و قلیایی نباشد. خاکهایی که معمولا بافت رسی و رسی شنی و اهکی داشته باشند خاکهای مناسب برای کاشت گندم هستند. اسیدیته مناسب برای کاشت در محدوده ی 6 تا 7.5 است.

 تهیه بستر بذری :

برای تهیه زمین یا بستر بذری نسبت به سیستم کاشت، مکانیزه یا دستی، ‌ابی یا دیم متفاوت است اما هدف از تهیه بستر نرم کردن خاک، از بین بردن علف های هرز، پر کردن علوفه ها و فراهم ساختن شرایط خوب برای رشد گندم است که می شود از انواع ادوات کشاورزی مختلف استفاده کرد. در زراعت گندم پس از برداشت محصول قبلی بلافاصله زمین را به منظور زیر خاک کردن بقایای قبلی دیسک می زنند. سپس توسط گاواهن زمین را به عمق 20 الی 25 سانتی متری شخم می زنند در شرایط دیم تکنیک های متفاوتی وجود دارد و معمولا پس از برداشت محصول زمین را با گاواهن قلمی یا چیزر شیار می دهند( البته به عمق 20 سانتی متر ) و در بهار با گاواهن پنجه غازی به منظور مبارزه با علف های هرز و همچنین شکستن سله و کاهش تبخیر زمین را شخم سطحی می دهند

  نیاز کودی گندم

کود ازته :

ازت باعث افزایش محصول، افزایش هزار دانه و باعث افزایش کمی و کیفی پروتئین می گردد. افزایش نیترات در مراحل اولیه که متعادل با رطوبت خاک است سبب رشد رویشی می شود . اما بهتر است با توجه به نیاز گندم به ازت، در مراحل مختلف دوره رویشی ، یک سوم ازت را در مرحله پنجه زنی، یک سوم در ساقه روی و بقیه را در هنگام تشکیل خوشه به گندم بدهیم( کود سرک ).مقدار ازت مورد نیاز با توجه به همه عوامل بین 70 تا 120 کیلو گرم در هکتار متغیر می باشد. کمبود ازت باعث ضعیف شدن اندام ها می شود و ساقه رنگ سبز پریده به خود می گیرد و همچنین برگ ها زرد و دانه کوچک می شوند.

فسفر :

فسفر باعث قوی شدن ریشه ها، استحکام گیاه افزایش گل دهی و زود رسی شده و به عنوان عامل انرژی ATP     برای گیاه می باشد که در واکنش های شیمیایی نقش دارد. معمولا مقدار کمی از کود های فسفاته جذب گیاه می شود( حدود 20% ) بقیه در خاک تثبیت می شود. از انجایی که گندم در مراحل اولیه نیاز به فسفر دارد، قبل از کاشت به طور متوسط حدود 100 الی 120 کیلو گرم فسفر خالص در هر هکتار ایدال می باشد.

کود پتاسه :

پتاس باعث مقاومت گیاه، استحکام ان، افزایش محصول گردیده و گیاه را در مقابل افات و بیماری ها مقاوم می سازد. معمولا به دلیل وجود پتاس در خاک های ما ( ایران ) پتاس کمتر مورد استفاده قرار می گیرد مگر در کشت بعضی از گیاهان صنعتی مثل ذرت، پنبه، چقندر و افتاب گردان از کود پتاسه استفاده می شود. در هر صورت استعمال حدود 70 کیلو گرم پتاس در هر هکتار کافی خواهد بود.

انتخاب رقم در کاشت گندم

مهمترین فاکتور هایی که در کشت گندم باید رعایت شوند عبارت است از:

1.      عمل کرد زیاد و بالا   2. بالا بودن قوه نامیه و درجه خلوص 3. قدرت پنجه زنی و تولید ساقه 4. مقاوم به سرما و گرما   5. مقاوم به امراض و افات   6.زود رس بودن   7. مقاوم به ریزش ( عات ریزش دانه محکم نبودن اتصال گلوم به گلومل دانه و زیاد بودن فاصله گلوم و گلومل دانه است ) 8. مقام به ورس و . . .

راه های جلو گیری از ورس

 1.      کشت ارقام مقاوم 2. دادن کود پتاسه و سلفوره ( سلفات پتاسیم ) به مقدار متوسط 70 کیلو گرم در هکتار در مرحله پنجه زنی 3. در صورت امکان حذف یک مرحله ابیاری 4. استفاده از مواد تنظیم کننده رشد می باشد مانند 2-کلرو اتیل تری متیل الومینوم C.C.C     این ماده تنظیم کننده رشد باعث افزایش ضخامت دیواره سلولی و ازدیاد اوندها در ساقه شده و از رشد طولی زیاد میان گره ها جلوگیری می کند ( ‍C.C.C     ) برای استفاده از این ماده بذر ها را به مدت 4 ساعت در محلول نیم درصد C.C.C     خیس کرده و بعد از کاشت یک با در محله 4 برگی به مقدار حدود یک گیلو گرم در هکتار از این محلول استفاده می کنیم که می توانیم همراه با سایر مواد و علف کش ها وارد مزرعه کنیم. {{ ادامه مطالب در گندم شماره 5 }}


ارسال شده در توسط زادفتاح