مقدار بذر در هکتار
مقدار بذر مورد نیاز برای هر هکتار بستگی به عوامل زیر دارد .
مقدار رطوبت: یعنی هر چقدر مقدار رطوبت کم باشد و فصل رشد کمتر باشد بذر کمتر مورد استفاده قرار می گیرد بدین ترتیب به توجه به همه شرایط در مزارع دیم مقدار بذر مصرفی تقریبا نصف اراضی ابی می باشد
حاصل خیزی خاک: در خاک های حاصل خیز معمولا مقدار بذر مصرفی به شرط وجود اب کافی در حد متعادلی می باشد اما معمولا مقدار بذر مصرفی در اراضی غنی کمتر از اراضی فقیر می باشد.
زمان کاشت: در کاشت به موقع در حد متعادلی بذر مصرف می شود . ولی اما اگر کاشت کرپه شود مقدار بذر مصرفی زیاد می شود. معمولا برای هر هفته تاخیر باید یک کیلو گرم بذر اضافه مصرف شود.
نوع بذر، خصوصیات بیولوژکی بذر مثل قوه نامیه، نحوه تهیه زمین، سیستم زراعت( مکانیزه ، سنتی ) و . . .
عمق کاشت
عمق مناسب کاشت در گندم حدودا 5 سانتی متر است که بستگی به درشتی و ریزی بذر، رطوبت ، نوع وسیله کاشت و . .. دارد. در خاک های سنگین عمق کاشت کمتر است و همچنین بذور ریز در عمق کمتری کاشته می شوند.
روش های کاشت( دست پاش و مکانیزه )
معمولا در کاشت خطی و مکانیزه به طور متوسط فاصله ردیف ها را در حدود 20 cm در نظر می گیرند. در سیستم پاششی بعد از پاشش بذر با دندانه های هرس بذر را با خاک مخلوط می کنند. زمان کاشت به اب و هوا و بارندگی و جنس خاک بستگی دارد. در استان ما( اذربایجان شرقی ) کشت بهاره معمولا در فروردین ماه انجام می شود وکشت پاییزه نیز حدودا از شهریور ماه شروع می شود.
داشت
ابیاری:
مبارزه با علف های هرز
به طور کلی گندم گیاهی است که قادر به رقابت با علف های هرز می باشد. اما با این حال مزرارع گندم نیز دارای علف های هرز متعددی می باشد معمولا برای مبارزه با علف های هرز پهن برگ از مشتقات توفوردی(2-4 دی ) استفاده می کنند مثل تریپتون، U46 ، فلوئید fluid ، هدونال Hedonal ، B-Hedonal . مقدار مصرف علف کش متفاوت بوده و بین 1 تا 2 لیتر در هکتار استفاده می شود. برای مبارزه با علف های باریک برگ از روش های مکانیکی و یا از علف کش هایی مثل پوما سوپر( puma super ) و تاپیک استفاده می شود. معمولا مقدار علف کش لازم در هر هکتار را با 200 الی 400 لیتر اب مخلوط می کنند و مورد استفاده قرار می دهند. از مهمترین علف های هرز مزرارع گندم می توان به یولاف وحشی اشاره نمود که جهت مبارزه می توان از روش های مکانیزه مثل گاواهن پنجه غازی اشاره نمود و همچنین می توان با استفاده از دیسک در سال ایش یولاف را از بین برد.
برداشت
معمولا در زمان برداشت دانه ها به حالت نیمه سخت در می ایند گره ها در ساقه ها به رنگ تیره و برگ ها به رنگ زرد در می ایند و معمولا دانه بایستی هنگام فشار با ناخن له نشود این در حالی است که 14 % رطوبت دارد.
دوره رشد گندم های بهاره : دوره رشد شان نسبت به ارقام بهاره می تواند بیش از 3 ماه تا بیش از 5 ماه طول بکشد و برای گندم های پاییزه از حدود 8.5 ماه تا بیش از 10 ماه طول بکشد باید توجه داشت ارقامی که به ریزش حساس هستند بایستی زود تر برداشت شوند اما انهایی که مقاوم به ریزش هستند هر چقدر بیشتر برسند وزن دانه بیشتر می شود و ارزش نان اوری بیشتری خواهد داشت.
عملکرد گندم
میزان محصول در گندم بستگی به عواملی مثل پاییزه یا بهاره بودن گندم،کشت ابی یا دیم گندم، نوع خاک، طرز کاشت (سنتی یا مکانیزه )، تهیه زمین و بستر، واریته، تناوب، اقلیم و . . . دارد. معمولا در کشت های سنتی مقدار محصول حداکثر 1 تن در هکتار است اما در کشت مکانیزه 8 تن نیز برداشت برداشت شده است. {{ ادامه مطالب در گندم شماره 6 }}